Fortis-topmannen vervolgd in België

De Belgische justitie gaat zeven oud-bestuurders van Fortis strafrechtelijk vervolgen. Het parket in Brussel vindt dat de ex-bestuurders zelf verantwoordelijk zijn voor de neergang van de bank, melden Belgische media woensdag. De oud-bestuurders riskeren tot vijf jaar cel en een boete.

De verdachten in de zaak zijn oud-voorzitter Maurice Lippens, oud-topman Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, voormalig financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols.

"Het Brusselse parket is van oordeel dat de beleggers onvoldoende en te laat geïnformeerd zijn over de blootstelling van Fortis aan de crisis van de hypothecaire kredieten op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten", aldus een woordvoerder van het parket in een verklaring op de website van de Belgische krant De Standaard.

Ageas en BNP Paribas Fortis, die allebei een deel van het opgesplitste Fortis overnamen, worden niet vervolgd. De zwaarste fouten zouden door de bestuurders en niet door de vennootschappen zelf zijn begaan. Gelijktijdige vervolging is in zo'n geval niet mogelijk.

Fortis zou in 2007, voordat de kredietcrisis uitbrak, onjuiste informatie hebben verschaft over de financiële positie van de bank. De bank nam toen de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De fusiebank moest vervolgens met miljarden gered worden door de Nederlandse en Belgische overheid.