24.000 euro voor duik in vervuilde rivier China

Een Chinese zakenman die boos is over een ernstig vervuilde rivier heeft de directeur van de lokale milieudienst, Bao Zhenming, uitgedaagd om voor omgerekend bijna 24.000 euro een duik in de rivier te nemen. Jin Zengmin plaatste het bod samen met foto's van de met afval vervuilde rivier in zijn woonplaats Zheijang op internet.

Onder Chinezen is een groeiende frustratie merkbaar over de alom aanwezige vervuiling en een gebrek aan handelen door de autoriteiten.

Al snel stond op internet een volgend bod: omgerekend bijna 36.000 euro voor een duik in vervuild water door de directeur van de lokale milieudienst van het nabijgelegen district Cangnan.

Volgens Jin dumpt een schoenenfabriek afvalwater in de rivier en komt in het gebied extreem vaak kanker voor. Het is onbekend of Bao de uitdaging aanneemt. De dienst heeft inmiddels wel contact met Jin opgenomen en zal maatregelen treffen, zei een medewerker van de lokale autoriteiten. Er zal worden samengewerkt met bewoners om de rivier schoon te maken en er komen borden met de tekst dat het verboden is om afval te dumpen.

China's bloeiende economie heeft ervoor gezorgd dat de watervervuiling enorm is toegenomen.