'Piraten gewapend bestrijden'

De regering moet overwegen om alsnog private beveiligers in te zetten bij de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Het huidige kabinetsbeleid is 'niet langer houdbaar', staat in een woensdag gepubliceerd rapport van instituut Clingendael.

De onderzoekers wijzen erop dat Nederland een van de laatste Europese landen is die de inzet van gewapende private beveiligers verbiedt. Het kabinet is daartegen, omdat het geweldsmonopolie bij de overheid moet liggen. Reders kunnen daarom bij het ministerie van Defensie een verzoek indienen voor bescherming door mariniers.

Deze procedures zijn echter lang, kosten veel geld en de inzet van de mariniers is weinig flexibel, stelt Clingendael. Het gevolg is dat slechts ongeveer tien procent van de Nederlandse schepen door het risicogebied vaart met bescherming van mariniers. Bovendien lijkt er een 'groeiende praktijk' te ontstaan waarbij reders overgaan tot het illegaal inhuren van private beveiligers.

Clingendael wijst op de nadelen daarvan. Er wordt gebruikt gemaakt van ongecertificeerde bedrijven, omdat de gecertificeerde bedrijven hun goede naam niet op het spel wil zetten door hun diensten aan te bieden aan reders die in strijd met de wet handelen.

Clingendael doet drie voorstellen om een eind te maken aan deze situatie. De eerste is 'versoepeling' van het huidige systeem, waarbij Defensie zorgt voor een betere bescherming door de kosten te verlagen en sneller de mariniers te leveren.

Ten tweede zou minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ervoor kunnen kiezen om het huidige systeem te handhaven, maar aan te vullen met de mogelijkheid om private beveiligers onder strikte voorwaarden in te huren. Ten slotte bestaat de mogelijkheid om te stoppen met het huidige systeem en het gebruik van private beveiligers te legaliseren, eveneens onder strikte voorwaarden.

Het is het tweede kritische rapport over het defensiebeleid van Clingendael in een week. Vorige week publiceerde het instituut een stuk over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht. Daarin werd gesteld dat Nederland de JSF niet echt nodig heeft. Een krijgsmacht met de JSF is volgens Clingendael het minst aantrekkelijke scenario voor de toekomst.