Europees akkoord over meer begrotingscontrole

Landen in de eurozone moeten hun begroting vooraf naar de Europese Commissie sturen. De commissie kan het land aanbevelingen doen als de begroting niet voldoende op orde is gebracht. De ministers van financiën van de Europese Unie hebben daar woensdag na ruim een jaar onderhandelen een akkoord over bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Volgens het akkoord, het zogeheten two-pack, moeten landen ieder jaar voor 15 oktober hun ontwerpbegroting opsturen aan de Commissie en de eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De Commissie onderzoekt dan of de begroting voldoet aan de Europese regels. Daarin staat onder meer dat de schuld minder dan zestig procent moet zijn en dat tekorten op termijn moet verdwijnen.

Omdat de Commissie voorstellen mag doen voor de begroting van de landen, of zelfs een herziene versie van de begroting kan eisen, heeft het Europees Parlement bedongen dat er meer toezicht komt op de Commissie. Naast het extra toezicht, heeft het parlement ook geëist dat bij eventuele extra bezuinigingen goed wordt gekeken naar de gevolgen voor de economische groei. Ook is afgesproken dat in principe niet op onderwijs en gezondheidszorg wordt bezuinigd.

De Commissie deed eind 2011 al voorstellen om de ontwerpbegroting van landen te kunnen inzien en becommentariëren. Het duurde echter lang voordat er een compromis was waar ook het Europees Parlement en de individuele landen mee konden leven.