Rusland en Arabische Liga hameren op Syrië-overleg

Rusland en de Arabische Liga hebben aangeboden als bemiddelaars op te treden tussen de Syrische regering en de oppositie in het land om een einde te maken aan het al twee jaar voortdurende geweld. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd.

De regering van Bashar Assad en de oppositie moeten plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Dat is de enige manier om het conflict te beëindigen zonder onherstelbare schade aan te richten in Syrië, aldus Lavrov. De keuze voor wapengekletter leidt volgens de minister uiteindelijk voor beide partijen tot niets.

De prioriteit ligt bij het vormen van een overgangsregering, zeiden Lavrov en secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby. Er worden geen voorwaarden gesteld aan het vredesoverleg. De bereidheid van beide partijen is het belangrijkste, aldus Larov.

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem voert maandag een delegatie aan die Moskou bezoekt, terwijl Rusland in maart een bezoek verwacht van de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Mouaz al-Khatib.