Manuscripten Mali gered door Nederland

Met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn de afgelopen maanden in het diepste geheim duizenden eeuwenoude documenten uit de Noord-Malinese stad Timboektoe in veiligheid gebracht. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Rebellerende groepen dreigden de documenten te vernietigen.

Inmiddels is ruim 95 procent van de documenten in veiligheid gebracht. Behalve het Malinese ministerie voor cultuur en onderwijs, de gouverneur van Timboektoe en het Ahmed Baba Instituut waren ook de door Nederland gesteunde Malinese organisatie Savama DCI en een lokale organisatie betrokken bij de operatie.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is blij dat de operatie is geslaagd. "Mensen hebben hun leven gewaagd om dit voor elkaar te krijgen. Het is geweldig dat het is gelukt om dit wereldberoemde erfgoed te redden."

Volgens Ploumen was het een initiatief van het Prins Claus Fonds om Malinezen bij de operatie te betrekken. "Dit erfgoed is essentieel voor het behoud van de cultuurgeschiedenis van Mali. Op deze manier draagt Nederland bij aan de samenhang in een maatschappij die nu in een ernstig conflict verkeert."

Eind januari meldde de Universiteit van Kaapstad al dat islamitische opstandelingen voor hun vlucht uit Timboektoe een aantal kostbare geschriften hadden vernield, maar dat de meeste manuscripten tijdig in veiligheid waren gebracht. De universiteit financierde een moderne bibliotheek om de handschriften op te bergen.

Medewerkers van de bibliotheek werkten tijdens de bezetting van Timboektoe gestaag door om de geschriften in veiligheid te brengen, aldus de universiteit. De meeste manuscripten liggen opgeslagen in een ouder gebouw elders in de stad.

De meeste manuscripten, waarvan sommige tot negenhonderd jaar oud zijn, werden sinds de jaren tachtig vanuit heel Mali verzameld in Timboektoe. Islamitische opstandelingen namen de stad vorig jaar april in. Eind vorige maand werden zij verdreven door Franse en Malinese troepen. Tijdens hun aftocht zouden ze de bibliotheek in brand hebben gestoken.

De antieke werken handelen over cultuur, wetenschap en geschiedenis. In de twaalfde eeuw begon in Timboektoe een gouden periode van driehonderd jaar waarin de stad een spiritueel en intellectueel centrum in de islamitische wereld was.