Zonnepanelen Nederlandse fabrikant brandgevaarlijk

Zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Scheuten Solar kunnen bij krachtige zonneschijn in brand vliegen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag, melden onder meer de Volkskrant en de NOS. In Frankrijk, Italië en Duitsland zouden de panelen al zeker vijftien branden hebben veroorzaakt.

Tussen augustus 2009 en februari 2012 zijn 650 duizend panelen geleverd van het model dat in brand kan vliegen, de Multisol. Naarmate de panelen ouder worden en de zon krachtiger schijnt neemt het risico toe dat de panelen in brand vliegen. De NVWA adviseert eigenaars om hun panelen zo snel mogelijk buiten werking te stellen.

In Nederland zijn ongeveer vijftienduizend panelen verkocht. In de connectoren die de zonnepanelen met elkaar verbinden kan door een slechte aansluiting een stroomboog ontstaan waadoor de behuizing kan smelten of gaat smeulen.

Normaal geldt voor de leverancier de plicht om ondeugdelijke producten te repareren of geld terug te geven. Scheuten Solar is echter vorig jaar failliet gegaan en heeft daarna met Chinese hulp een doorstart gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de Volkskrant dat het bedrijf daarom 'geen partij' is in deze kwestie.

De fabrikant wist volgens de Volkskrant al in 2010 van het brandrisico, maar zou pas actie hebben ondernomen in de zomer van vorig jaar, toen in Frankrijk twee keer brand was ontstaan. Bij de curator van het failliete Scheuten zijn inmiddels ruim duizend schadeclaims binnengekomen.

De NVWA heeft een veiligheidswaarschuwing uitgebracht omdat de curator dit zou nalaten. Veel klanten hebben de afgelopen jaren voor duurdere Nederlandse zonnepanelen gekozen omdat er veel twijfel bestaat over de kwaliteit van de goedkopere Chinese panelen.