FOK!filmtips van de dag: A Fish Called Wanda

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

In het grootste deel van Nederland is het nog steeds Krokusvakantie. Het zou dus best goed kunnen dat er al een hoop kinderen, ouders of grootouders bijtijds wakker zijn. Voor deze vroege vogels zendt Veronica om 08:15 Disney’s A Ring of Endless Light uit. Vicky gaat de komende zomervakantie naar het eiland van haar opa. Ze is vooral in jongens geïnteresseerd, maar studeert tussendoor ook voor haar toelatingsexamen natuurkunde. Ze ontmoet een jongen, die dol is op dolfijnen. Zelf voelt ze ook een band tussen haar en de dolfijnen en daarom klikt het meteen. Maar dan wordt ze ook verliefd op de zoon van een visser. De film is gebaseerd op een boek van Madeleine L'Engle. Fans van Ryan Merriman, Jared Padalecki en Mischa Barton hebben een fijne start van de dag.

A Fish Called Wanda is een succesvolle Engelse komedie rondom een diamantroof met het vierkoppige gezelschap John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin. Samen plegen ze een gewapende overval en maken daarbij een grote hoeveelheid diamanten buit. De sexy Wanda en de Amerikaanse huurmoordenaar Otto willen de buit niet delen en verraden hun leider George bij de politie. Die heeft de diamanten echter op een veilige plek verborgen dus proberen Wanda en Otto er via Archie Leach, de advocaat van George, achter te komen waar de diamanten verstopt zijn. Tot slot is er nog de stotterende inbreker Ken, die een getuige van de overval uit de weg moet ruimen.

De met een bescheiden budget gemaakte film wordt een razend succes in de bioscopen. De typisch Engelse humor blijkt ook in Amerika aan te slaan. Met de inbreng van Monty Python-leden John Cleese en Michael Palin zit het met de hoeveelheid absurde grappen wel goed  en ook Kevin Kline laat zien over komisch talent te beschikken. Voor zijn rol van de Amerikaanse psychopaat Otto wordt hij genomineerd voor een Oscar. Om 20:30 te bekijken op Veronica.

Het is onmogelijk om de Titanic te laten zinken, beloven de bouwers. Twee van de reizigers op het schip zijn Rose en Jack. Ze zijn geliefden, maar hun liefde is onmogelijk. Want de rijke Rose reist eersteklas met haar onsympathieke verloofde Cal en Jack is een armoedzaaier in de derde klas. Een kleiharde strijd tussen Jack en Cal brandt los, en wanneer het schip zinkt wordt het een strijd op leven en dood. Laat je meevoeren met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio op de Titanic, ze kiezen het ruime sop om 20:30 op RTL8.

Als je nog niet naar bed toe wil, kan je om 00:05 kijken naar Comandante op Nederland 2. Deze documentaire biedt een uniek beeld van één van ’s werelds notoire leiders; Fidel Castro, die bekend staat om zijn baard, sigaar en de bijbehorende legerkleding. Tijdens de dagen die  regisseur Oliver Stone al filmend doorbracht op Cuba, heeft hij meer dan 30 uur aan interviews en gesprekken opgenomen. Waaruit een treffend en direct portret tevoorschijn komt van de leider. Fidel Castro vertelt over zijn staatsgreep, de huidige situatie in Cuba, het Amerikaanse handelsembargo en de evenzo iconische Che Guevara, Charlie Chaplin, Birgitte Bardot en zijn zorgvuldig verborgen gehouden liefdesleven. Stone schuwt tijdens de interviews niet om samen met Castro in beeld te komen. Daardoor ontstaat er een openhartige sfeer, waarin de Cubaanse leider ingaat op vragen die in andere situaties onbeantwoord zouden zijn gebleven.