Demonstranten slaags met politie bij staking Iberia

Demonstranten zijn maandag op het vliegveld van Madrid slaags geraakt met de politie. Personeel van Iberia is maandag aan een staking van in totaal vijftien dagen begonnen om te protesteren tegen het verlies van 3800 banen bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij. Er zijn nog geen berichten van gewonden.

De politie gebruikte wapenstokken om te voorkomen dat honderden demonstranten de terminal van het vliegveld binnendrongen. Ook op andere vliegvelden wordt gestaakt door Iberia-personeel. De staking van maandag duurt nog tot vrijdag. Daarna volgen nog twee stakingsperioden in maart. De vakbond van piloten doet niet mee met de staking.

Volgens Iberia leiden de stakingen tot meer dan twaalfhonderd geannuleerde vluchten in drie weken tijd. Maandag zijn 236 vluchten komen te vervallen. De overheid heeft via een decreet bedongen dat onder meer negentig procent van de lange afstandsvluchten gewoon doorgaan. Ook moet 46 procent van alle binnenlandse vluchten gewoon doorgang vinden. De overheid heeft vakbonden en de werkgever opgeroepen om tot een akkoord te komen en de staking te beëindigen.

Iberia meldt dat het voor het gros van de zeventigduizend gedupeerde passagiers vervangende vluchten heeft kunnen regelen. Het bedrijf stelt dat de reorganisatie noodzakelijk is vanwege de economische tegenwind. Iberia fuseerde in 2011 met British Airways tot de International Airlines Group.


Demonstranten slaags met politie bij staking Iberia (Foto: Novum)