Leider Libië maant tot eenheid

De Libische leider Mohamed el-Megarif heeft zondag op de tweede verjaardag van de opstand tegen Moammar Gadhafi opgeroepen tot eenheid. Hij deed dat in Benghazi, de stad in het oosten van Libië waar de revolte begon.

El-Megarif riep zijn landgenoten op de rijen te sluiten 'en onze geschillen terzijde te leggen om ons land op te bouwen'. Hij beloofde armoede en 'marginalisering' te bestrijden, en zwoer dat hij niet zal toestaan dat Libië 'een broedplaats van terrorisme en geweld' zal worden. Om fundamentalisten te paaien zegde hij toe dat de islam in de volgende grondwet uitdrukkelijk tot staatsreligie zal worden verklaard en dat de sharia de voornaamste bron van wetgeving zal vormen.

Verder kondigde El-Megarif aan zich te zullen inzetten voor wetten die overblijfselen van het Gadhafi-regime moeten 'isoleren'. Het is veel militanten een doorn in het oog dat leden van het vroegere regime het in veel departementen en bij de veiligheidsdiensten nog steeds voor het zeggen hebben.

Rondom de herdenking van de opstand waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Legervoertuigen blokkeerden wegen naar de plaats waar El-Megarif sprak en scherpschutters bemanden de daken van gebouwen rondom. Toch werd de toespraak van El-Megarif meermalen onderbroken door jongeren die vijandige leuzen aanhieven. In de hoofdstad Tripoli was de sfeer minder gespannen.

Submitter:  Bron: Novum