Minister slaapt met militairen in hol

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft de vrijdagnacht doorgebracht met militairen in een sneeuwhol. Het hol is door militairen op trainingsmissie in Noorwegen gegraven. "Je neus vriest er ietwat af, maar voor de rest is het prima", zei de minister zaterdagochtend op Radio1. Ze hield zich warm met thee en warm voedsel.

Op Twitter heeft de minister foto's geplaatst van haar ongebruikelijke nacht. Daarop is onder meer te zien hoe ze door een sneeuwtunnel kruipt en in een dikke slaapzak ligt. De minister gaf aan het te hebben getroffen met het weer. "De weersomstandigheden zijn nu goed. Ik heb ook beelden gezien van eerdere trainingsmissies waarbij sprake was van extreme weersomstandigheden met slagsneeuw en dat soort zaken. Dat heb ik gelukkig niet hoeven ervaren."

Als minister is het volgens Hennis-Plasschaert de bedoeling dat ze alle krijgsmachtonderdelen ervaart en bezoekt. "Het is belangrijk beeld en geluid te krijgen bij wat militairen moeten doorstaan en dan krijg je soms met vreemde omstandigheden te maken. Dan moeten ministers even doorbijten."

De minister heeft maar zo'n drie uur slaap kunnen pakken. "Ik was een beetje afgeleid door de omgeving en al het nieuws."