Ook allochtonenverbod in Gent

Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam het woord 'allochtoon' in de ban gaat doen. Dit kwam als een grote verrassing, niet alleen voor de Nederlanders, maar ook voor de schepen [Belgische wethouder, red.] van Gelijke Kansen in Gent. Hij was namelijk ook al een tijd bezig met hetzelfde plan.

Schepen Resul Tapmaz van de socialistische SP.a was er al uit met de gemeenteraad. Ook verschillende maatschappelijke organisatie waren akkoord, waaronder de vakbonden en het Minderhedenforum, een vereniging voor allochtonen in België. Er moest alleen nog een handtekening onder het akkoord, en op 21 maart zou er plechtig afscheid genomen worden.

De reden is volgens Tapmaz dat het woord uit het bestuursakkoord geschrapt zal worden omdat het 'kwetsend' en 'stigmatiserend' zou zijn, en omdat het zou aangeven dat iemand er niet bij hoort. Door bijvoorbeeld 'Gentse Turk' te zeggen, zeg je volgens Tapmaz slechts iets extra over de afkomst van iemand.

Tapmaz vertelt aan De Standaard dat het geen poging tot newspeak is: "Het is niet omdat we een bepaald woord niet meer gebruiken, dat alle samenlevings- en integratieproblemen opgelost zijn of dat we gaan doen alsof ze opgelost zijn." Hij hoopt dat ook andere steden en de overheden het besluit overnemen, zodat ze het woord volledig niet meer hoeven te gebruiken.