Kamer wil meer weten over EU-begroting

De Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over de Europese meerjarenbegroting waarover de regeringsleiders van de EU vrijdag overeenstemming hebben bereikt. De positie van Nederland ten opzichte van andere landen is niet duidelijk genoeg, vindt de Kamer.

"Het kabinet moet precies uiteenzetten wat de 960 miljarddeal precies betekent", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag. "Ik wil weten hoe wij eruit springen en hoe de deal tot stand is gekomen." Omtzigt wil verder weten welke speciale deals individuele landen hebben gesloten.

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel zei 'exacte helderheid' te willen over de Nederlandse betalingspositie, ook in vergelijking met andere landen. VVD, PvdA, D66 en PVV sloten zich eveneens aan bij het verzoek om meer informatie. Ook komt er een Kamerdebat over de nieuwe Europese begroting.

Volgens het akkoord, dat vrijdag na meer dan een etmaal vergaderen in Brussel werd gesloten, behoudt Nederland de korting op de EU-afdracht van een miljard. Volgens het kabinet bedraagt de jaarlijkse korting gemiddeld netto 1,086 miljard euro. Het gaat om een vast bedrag van 728 miljoen euro, plus een korting op de btw-afdracht van 359 miljoen.

Ook is afgesproken dat de begroting voor de periode 2014 tot en met 2020 als geheel 960 miljard euro bedraagt. Dat is een daling van zo'n 34 miljard.