'Administratieve chaos bij 50Plus'

De administratie van 50Plus is een 'grote janboel'. Partijleider Henk Krol doet met zijn bedrijven zaken met zijn eigen partij en hij heeft geen van zijn nevenfuncties bij de Tweede Kamer gemeld. Dat concludeert het AD zaterdag uit een eigen onderzoek.

De partij huurt kantoorruimte bij een onderneming waar Krol de directeur van is. De 50Plus-krant wordt ook door een bedrijf van Krol geproduceerd. Krol en het bestuur benadrukken in de krant dat het om een vriendendienst 'ver onder de marktwaarde' gaat.

Als ondernemer staat de partijleider onder curatele van de Belastingdienst. Er is een afspraak gemaakt om achterstallige belastingen te betalen. De problemen komen door een 'frauderend personeelslid', zegt Krol in de krant.

Een stichting van Krol houdt donateurs volgens de krant voor dat giften aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn terwijl dat niet zo is. Alleen donaties aan stichtingen die te boek staan als Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn aftrekbaar en de stichting van Krol heeft geen ANBI-status.

Van de negen bestuursleden van 50Plus komt er volgens de krant maar één voor in de stukken van de Kamer van Koophandel. Mensen die met ruzie zijn vertrokken zijn officieel nog wel bestuurder. Krol was eerder bestuurder van de partij, maar is nooit officieel ingeschreven.

Het wetenschappelijk instituut van de partij zou forse subsidiebedragen aan opiniepeiler Maurice de Hond hebben besteed. Van alle uitgaven ging 85 procent naar de opiniepeiler. De voorzitter van het instituut, Jan Nagel, is een oude bekende van De Hond. In minder dan twee jaar tijd deed De Hond voor 130.000 euro aan onderzoeken. Dat een wetenschappelijk instituut van een partij zulke bedragen aan marktonderzoek besteedt is ongebruikelijk.