ProRail: bonden spelen veiligheidskaart

De beschuldigingen van aannemers en vakbonden dat ProRail gevaarlijke situaties laat ontstaan op het spoor kloppen niet. Dat zegt financieel directeur Eric Steeghs vrijdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Steeghs proberen de bonden en bedrijven meer geld van de spoorbeheerder los te krijgen.

Spoorwerkers zijn het oneens met het beleid van ProRail en legden daarom woensdagnacht voor de tweede keer in korte tijd hun werk neer. Door het aanbestedingsbeleid zou het onderhoud achteruitgaan en de veiligheid afnemen.

"Het gaat helemaal niet over veiligheid", denkt Steeghs. "Onderhoudsbedrijven en de vakbonden hebben een cao-conflict dat over onze rug wordt uitgevochten." Volgens de financieel directeur spelen zij de veiligheidskaart en 'raakt dit ProRail vol in het hart'.

Volgens Steeghs speelt er iets anders. Sinds vijf jaar houdt ProRail openbare aanbestedingen voor onderhoudsklussen. Daardoor krijgen onderhoudsbedrijven dus niet meer automatisch goedbetaalde opdrachten. Volgens ProRail is de kwaliteit van het spoor door de marktwerking gestegen.

Bouwbedrijf op het spoor Strukton zegt in de krant echter dat de aanbestedingen van ProRail hun doel voorbijschieten. "Dit loopt uit de hand, je sloopt de onderhoudsbranche", meldt directeur Diederik Schonebaum van Strukton Rail. Strukton heeft een rechtszaak aangespannen tegen ProRail. De uitspraak is volgende week.