Politie LA jaagt op wraakzuchtige ex-collega

De politie van de Amerikaanse stad Los Angeles heeft donderdag de jacht geopend op een moordende ex-collega. De in 2008 ontslagen agent wordt verdacht van drie moorden en drie pogingen tot moord sinds het weekeinde.

De gezochte Christopher Dorner werd ontslagen wegens het afleggen van valse verklaringen. Hij is in verband gebracht met de dood van de dochter van een politieman en haar verloofde, die zaterdagavond in hun auto in de parkeergarage van hun flat werden doodgeschoten. Donderdag werden twee keer twee agenten beschoten in Riverside County, ten oosten van Los Angeles. In een geval kwam een agent er met een schampschot van af, in het andere geval werd een agent gedood en raakte een ander levensgevaarlijk gewond. De beschoten agenten waren niet specifiek naar Dorner op zoek.

De 33-jarige Dorner heeft zichzelf in verband gebracht met de moord op Monica Quan en haar verloofde. Hij liet volgens de politie een 'manifest' van een paar kantjes achter waarin hij dreigementen uitte tegen verscheidene andere personen, onder wie leden van de politie.

Dorner werkte van 2005 tot 2008 bij de politie. De vader van de vermoorde Monica Quan werd na zijn loopbaan bij de politie advocaat en stond Dorner bij in diens ontslagzaak. Dorner werd ontslagen nadat hij een klacht had ingediend tegen zijn instructeur, die een zwaar dementerende schizofrene man bij zijn arrestatie zou hebben geschopt. Na een onderzoek kreeg Dorner ontslag wegens het afleggen van valse verklaringen, hoewel de vader van de arrestant de lezing van de agent leek te ondersteunen. De vader getuigde dat hij zijn zoon had gevraagd 'of hij gevochten had, omdat zijn gezicht opgezwollen was', en dat de zoon had geantwoord dat hij twee keer was geschopt door een agent.