Kamp wil eerst meer onderzoek naar aardbevingen

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat er nader onderzoek komt voor hij een besluit neemt over het eventueel terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Dat gaat mogelijk een jaar duren, zei hij donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Meerdere oppositiepartijen drongen aan op vermindering van de gaswinning.

De kans op aardbevingen in Groningen is een stuk groter dan gedacht, zo bleek vorige maand. Kamp werd in oktober al geïnformeerd over het hogere risico, zei hij donderdag. De SP, D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. "We moeten nu letterlijk gas terugnemen", zei SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Kamp wees op de financiële gevolgen van zo'n besluit. Dit zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas. "Die problemen moet ik ook onder ogen zien", zei Kamp.

Het stoppen of terugbrengen van de gaswinning zou de kans op aardbevingen slechts op korte termijn verkleinen, maar op de lange termijn blijft het risico gelijk, zei Kamp. Wat hem verontrust is de sterkte van potentiële bevingen. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

Nieuw onderzoek moet uitwijzen wat de risico's zijn, wat de financiële consequenties zijn en of er manieren zijn om de risico's terug te dringen. Voor Kamp staat als een paal boven water dat alle gedupeerden van eerdere bevingen volledig gecompenseerd worden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, een joint venture van de olieconcerns Shell en Esso, moet dit doen.