'Nederlandse Bank faalde bij toezicht'

De Nederlandse Bank heeft gefaald in haar toezicht op bank-verzekeraar SNS Reaal. Dat vindt bijna driekwart van de Nederlanders, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden vindt 73 procent dat de Nederlandse Bank tekortschoot. Met name PVV-kiezers en 50Plus-stemmers blijken het hiermee eens. Van de PVV-aanhang vindt 91 procent dat de Nederlandse Bank faalde. CDA-stemmers zijn met 56 procent het mildst in hun oordeel.

Toch heeft de Nederlandse staat de juiste beslissing genomen volgens de ondervraagden. Met 56 procent is een meerderheid het er niet mee eens dat de staat SNS Reaal failliet had moeten laten gaan. Ruim een kwart vond dit wel de beste optie. Iets meer dan de helft van de Nederlanders is het er echter mee eens dat de huidige oplossing 'de minst slechte van alle kwaden' is.

Over de toekomst van de banken blijken de ondervraagden niet positief. 55 procent van de Nederlanders verwacht dat de Nederlandse staat in de toekomst opnieuw geld moet uitgeven aan banken die in de problemen zitten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. Het bestuur van de bank-verzekeraar werd ontslagen.