'Nederland geneert zich voor Mensenrechtentulp'

De Nederlandse regering heeft in India zo weinig mogelijk ruchtbaarheid willen geven aan de uitreiking van de Mensenrechtentulp 2012. Ook met de uitreiking van de prijs het jaar ervoor aan een Chinese activiste was de Nederlandse overheid niet blij. Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag.

De Mensenrechtentulp 2012 ging naar Marimuthu Bharathan voor zijn inzet voor de rechten van de kastelozen in India. De uitreiking van de prijs, een beeldje en een bedrag van honderdduizend euro, vond begin dit jaar in Den Haag plaats. Bharathan was daar niet bij aanwezig, omdat hij van India geen toestemming kreeg het land te verlaten.

Uiteindelijk overhandigde een medewerker van de Nederlandse ambassade het beeldje afgelopen week aan een woordvoerder van Bharathan. De winnaar had volgens de woordvoerder een belangrijke afspraak en had de medewerker gevraagd verzocht te wachten tot hij terugkwam. De woordvoerder had nog verzocht de uitreiking op een later moment te doen, zodat er publiciteit aan kon worden gegeven, maar de ambtenaar zou hebben aangegeven dat dat niet kon omdat er in Nederland al een uitreiking plaats had gehad.

De woordvoerder sprak nog ongeveer een halfuur met de ambtenaar, toen werd het beeldje overhandigd en vertrok de Nederlander om het vliegtuig te halen. Toen Bharathan arriveerde, moest de woordvoerder uitleggen dat de ambtenaar ervandoor was. De winnaar van de Mensenrechtentulp was volgens de woordvoerder erg boos over de gang van zaken.

Voorzitter van de jury Cisca Dresselhuys liet Argos weten dat de Nederlandse overheid vorig en dit jaar zou hebben gehint dat een andere winnaar meer op prijs zou worden gesteld. "Want China, en dit jaar India, dat zijn landen waar wij grote zakelijke belangen mee hebben."

Jurylid en emeritus hoogleraar Jaap Doek, stelt dat 'het idiote' is dat dit een prijs is van de Nederlandse regering en dat die regering zich vervolgens te gegeneerd voelt om die prijs uit te reiken. "En dan doen ze het in India een beetje slinks en hopen ze dat niemand het al te zeer opvalt dat deze meneer die prijs heeft gekregen."

Bharathan zou over de kwestie ook een boze mail hebben gestuurd aan de jury. Na een excuus van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer zou Bharathan een brief hebben gestuurd, waarin hij zijn eerdere standpunt intrekt. Voormalig hoofdredactrice van Opzij Dresselhuys denkt echter dat Bharathan is geïntimideerd.