UCI wil meer wielrennen op Olympische Spelen

De UCI hoopt dat op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zes extra wielerevenementen op de kalender staan. Dat heeft de internationale wielerunie laten weten aan het internationaal olympisch comité IOC. Het voorstel is opmerkelijk aangezien het wielrennen in de ban wordt gehouden door dopingschandalen.

De UCI ziet voor baanrenners de individuele puntenkoers terugkeren op het olympische programma. De BMX'ers kunnen als het aan de wielerunie ligt met Freestyle een tweede onderdeel krijgen en voor de mountainbikers moet naast Cross country ook de Fourcross olympisch worden. De onderdelen zouden een mannen- en vrouwenrace krijgen.

De puntenkoers werd na de Spelen in Beijing in 2008 nog als individueel onderdeel geschrapt en alleen verreden in het omnium, dat in Londen voor het eerst olympisch was. In de Fourcross strijden vier renners tegen elkaar op een kort parcours.

Op de Spelen in Londen werden afgelopen zomer achttien gouden medailles uitgereikt in het wielrennen. Er waren tien baanwedstrijden, vier wegraces en twee BMX- en mountainbikeonderdelen.