CIA-chef in Italië veroordeeld voor ontvoering

Het voormalige hoofd van de afdeling van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Rome en twee ondergeschikten zijn vrijdag schuldig bevonden aan de ontvoering van een Egyptische moslimgeestelijke in 2003. Het hof van beroep in Milaan veroordeelde filiaalchef Jeff Castelli bij verstek tot zeven en de andere twee tot zes jaar gevangenisstraf.

Het drietal ging in eerste aanleg nog vrijuit, omdat de rechter oordeelde dat ze als diplomaat onschendbaar waren. Voor de ontvoering van de terreurverdachte Osama Moustafa Hassan Nasr, alias Abu Omar, veroordeelde de Italiaanse rechter in 2009 al 23 andere Amerikanen. Dat vonnis was het eerste ooit tegen CIA-medewerkers die deelnamen aan de beruchte zogenoemde 'buitengewone uitleveringen'.

De op 17 februari 2003 ontvoerde Abu Omar beweert dat hij, nadat de CIA hem had overgebracht naar Egypte, is gemarteld. Volgens kwade tongen was marteling bij de 'buitengewone uitleveringen' geen uitzondering.

Geen van de veroordeelde CIA-medewerkers heeft tot dusver ook maar een enkele nacht in een Italiaanse cel doorgebracht. Maar sinds hun veroordeling riskeren ze opgepakt te worden zodra ze voet op Europese bodem zetten. Juristen hebben bovendien geopperd dat Italië de Verenigde Staten om hun uitlevering kan vragen zo gauw de vonnissen onherroepelijk zijn.