Jeugd-tbs voor poging verkrachting hoogbejaarde

Een 22-jarige man uit Utrecht is vrijdag veroordeeld tot 474 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn poging een 93-jarige man af te persen en verkrachten. De rechtbank in Utrecht heeft het minderjarigenrecht toegepast, omdat de man volgens deskundigen door zijn verstandelijke beperking onvoldoende volwassen kenmerken heeft.

De man komt direct in een jeugdinrichting terecht. De detentie die de Utrechter kreeg opgelegd komt namelijk overeen met de tijd die hij al vast heeft gezeten. De opgelegde straf is vrijwel gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man beging zijn daad in de zomer van 2011. De Utrechter had de bejaarde, die slecht ter been was, in zijn kelderbox in het donker opgesloten en hem gedwongen zijn huissleutels en woonadres te geven. De twintiger wilde geld van de hoogbejaarde.

Toen bleek dat het slachtoffer niet het goede huisnummer had gegeven, keerde de man terug naar de kelderbox en probeerde hij de 93-jarige te verkrachten. Het slachtoffer moest vervolgens met zijn belager mee naar zijn woning. Hij wees daarop echter de woning van zijn buurvrouw aan. De vrouw deed open en duwde de verdachte achteruit. Ze wist het slachtoffer binnen te krijgen en de deur te sluiten.

Het hoogbejaarde slachtoffer is vlak voor de behandeling van de zaak overleden. De rechtbank heeft wel besloten dat de Utrechter een schadevergoeding moet betalen aan de buurvrouw.