Sterke daling autoverkopen in januari

Nederlanders hebben in januari 48.036 nieuwe auto's gekocht, een daling van 31,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden nog 70.170 auto's nieuw verkocht. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van RAI en Bovag. Voornaamste oorzaak voor de daling zijn de aangescherpte CO2-grenzen in de BPM.

De uitstootgrenzen voor de bijtelling zijn verder aangescherpt, waardoor er in december 2012 meer nieuwe personenauto's zijn geregistreerd dan gebruikelijk. Bovag en RAI houden er rekening mee dat de autoverkopen de komende maanden een daling blijven vertonen.

ABN AMRO houdt door de lagere verkoopcijfers rekening met een lastig verkoopjaar voor de autobranche. In een autoretailbericht noemt de bank de fiscale maatregelen als oorzaak voor de lagere verkopen in januari. Ook het lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht zijn volgens de bank reden voor de lagere autoverkopen.

ABN AMRO verwacht dat de volumes van de nieuwverkopen dit jaar met circa vijftien procent dalen. Dit komt neer op ongeveer 430.000 nieuw verkochte auto's, een daling van ruim 72.000 ten opzichte van 2012.

De vijf best verkochte automerken in januari 2013 waren Volkswagen, Ford, Peugeot, Renault en Kia. Het populairste model was de Volkswagen Up!, waar ruim tweeduizend stuks van werden verkocht.