'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep'

Als het aan Omroep MAX-baas Jan Slagter ligt, moet de televisiekijker in de toekomst zelf kiezen en betalen voor Nederland 1,2 en 3. Dat zegt hij in een interview met het AD.

Volgens Slagter is dat "de enige manier om de publieke omroep weer echt onafhankelijk te maken van de politiek. In mijn plan gaat er geen dubbeltje meer vanuit het rijk naar Hilversum. De burger geeft zelf bij de kabelaar aan of hij wél of niet de publieke omroep wil betalen en dus ontvangen."

"Ik verwacht dat 80 of 90 procent ja zegt. Als dat klopt, gaan we er volgens mij qua budget betreft in vergelijking met nu zelfs op vooruit", verduidelijkt Slagter. "Niemand staat er meer bij stil dat je 1,1 procent loonbelasting afdraagt aan de overheid voor de publieke omroep." Volgens Slagter is dat veel te veel en bovendien niet democratisch.

Mochten er veel minder mensen kiezen voor de publieke omroepen dan Slagter verwacht, dan ziet hij dat als een duidelijk signaal. "Dan moeten we ons verlies nemen. Dan is er dus minder geld en moeten we misschien wel een net inleveren."

'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep'
'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep' (Foto: ANP)