'SNS mogelijk gefuseerd met ASR'

Er ligt een plan op tafel om het in problemen verkerende SNS Reaal te laten fuseren met verzekeraar ASR. Het plan komt uit de koker van de stichting NL Financial Investments (NLFI), die namens de staat de aandelen in ASR beheert. Het plan is een alternatief voor het mogelijke bod van private investeerders onder leiding van CVC, meldt Het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen.

ASR was onderdeel van Fortis en kwam tijdens de kredietcrisis in handen van de staat. NLFI, dat ook de aandelen van het genationaliseerde ABN AMRO beheert, zou het plan voor een fusie hebben voorgelegd aan SNS Reaal, De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën.

In het voorgestelde scenario verkoopt de staat ASR aan SNS Reaal, meldt het FD. De bank-verzekeraar zou daarvoor twee tot tweeënhalf miljard euro aan de staat betalen in de vorm van nieuw uit te geven aandelen. Omdat de huidige beurswaarde van SNS iets meer dan tweehonderd miljoen euro is, wordt de beheerstichting van de staat daarmee grootaandeelhouder in SNS.

SNS Reaal werkt op dit moment zelf aan een scenario waarin private investeerders geld steken in de bank. Het is echter de vraag of het bedrag dat zij op tafel willen leggen genoeg is om de verliezen bij de vastgoedtak te compenseren. Zakenzender RTL Z meldde woensdag dat de grote drie Nederlandse banken mogelijk moeten bijspringen met vierhonderd miljoen euro.

Volgens het FD zou het samensmelten van ASR en SNS Reaal een 'dominante speler' op de Nederlandse verzekeringsmarkt creëren. Het gegeven dat de overheid grootaandeelhouder is, zou het vertrouwen in het bedrijf moeten doen groeien, waardoor het weer geld op de markt kan ophalen om zijn kapitaalbuffers mee te versterken.

SNS Reaal zit in de financiële problemen door verliezen bij de tak die vastgoed financiert, Property Finance. Ook moet voor het einde van het jaar 848 miljoen euro aan staatssteun worden terugbetaald. SNS Reaal heeft eerder aangegeven voor de presentatie van de jaarcijfers op 14 februari duidelijkheid te willen geven over een oplossing.