PVV eist excuses Mansveld voor achterhouden rapport

De PVV eist dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) diep door het stof gaat en excuses aanbiedt vanwege het achterhouden van een kritisch rapport over ProRail. Dat zei Tweede Kamerlid Machiel de Graaf (PVV) donderdag aan het begin van het debat over de kwestie. Ook andere oppositiepartijen kraakten harde noten.

De Graaf noemde het 'onbestaanbaar' dat het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit juni niet meteen naar de Kamer is gestuurd. "De Kamer hoort de gegevens te krijgen nog voor de inkt is opgedroogd", zei hij. "Want de Kamer staat voor de veiligheid op het spoor."

Ook Farshad Bashir (SP) wilde weten waarom de Kamer het rapport niet meteen heeft gekregen. Hij noemde de gang van zaken 'onacceptabel'. Ook wilde hij weten of minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) op de hoogte was van het rapport. Voordat Mansveld in november aantrad als staatssecretaris, was Schultz verantwoordelijk voor het spoor.

"De Tweede Kamer hoort te allen tijde volledig geïnformeerd te worden", zei de SP'er. Bashir dreigde woensdag al een motie van wantrouwen te dienen tegen Mansveld. Het niet goed informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde. D66'er Stientje van Veldhoven sprak van een 'flinke uitglijder'.

De Volkskrant bracht het bestaan van het rapport woensdagochtend aan het licht. Uit het rapport blijkt dat ProRail bij het aanbesteden van het onderhoud voor het spoor vooral oog heeft voor het geld, en minder voor de veiligheid. Hierdoor ontstaan 'risico's die invloed hebben op de veilige berijdbaarheid' van het spoor, luidt de conclusie.

In december stuurde Mansveld een brief aan de Kamer over het onderhoud van het spoor, zonder het rapport te noemen. Woensdag erkende de bewindsvrouw dat het 'wellicht beter was geweest' het rapport wel naar de Kamer te sturen.