Openbaar vervoer Athene opnieuw lamgelegd

De Griekse hoofdstad Athene moet het donderdag stellen zonder trolleybussen, bussen en de metro. Medewerkers van het openbaar vervoer houden een 24 uursstaking en het verkeer rondom Athene staat dan ook muurvast. Niet alleen ov-personeel staakt, ook artsen en havenpersoneel hebben het werk neergelegd uit onvrede over de bezuinigingen. De vakbond voor ambtenaren heeft zich solidair verklaard en de leden leggen drie uur lang het werk neer, wat onder andere gevolgen heeft voor postkantoren en kantoren van de belastingdienst.

Griekenland zucht sinds 2009 onder een financiële crisis. De regering heeft een noodlening moeten afsluiten om een bankroet te voorkomen. In ruil daarvoor moet zij zware bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Er wordt gekort op de salarissen en de belastingen worden verhoogd. De werkloosheid in Griekenland is inmiddels opgelopen tot 26 procent.

Veel mensen zijn woedend over de bezuinigingen en hervormingen. Woensdag bestormden boze betogers van een communistische vakbond het ministerie van werkgelegenheid in Athene. De oproerpolitie werd ingezet om een groep van zo'n tweehonderd betogers weg te jagen bij het gebouw. Er werden 35 betogers gearresteerd.