Stakers bestormen ministerie Athene

Demonstranten van een communistische vakbond in Griekenland zijn woensdag het ministerie van werkgelegenheid in Athene binnengedrongen. Daar stuitten zij op de oproerpolitie, die de betogers met traangas probeerde te verjagen.

De protestactie van de vakbondsleden was gericht tegen voorgenomen hervormingen van het pensioensysteem. Zeker één persoon moest in het ziekenhuis aan verwondingen worden behandeld. Twintig demonstranten zijn aangehouden.

Donderdag wordt het land getroffen door een groot aantal ambtenarenstakingen. Het openbaar vervoer komt ligt te liggen en andere voorzieningen zijn slechts zeer beperkt beschikbaar.

Vorige week greep de regering terug op een noodwet om een staking van het metropersoneel in Athene te beëindigen. Medewerkers van het Griekse openbaar vervoer lieten woensdag weten onder dreiging van nieuwe noodmaatregelen later deze week weer aan het werk te gaan.

Het Europees Vakverbond van Vakverenigingen (ETUC) veroordeelde de handelwijze van de Griekse regering en wees erop dat stakers onder de noodwet maximaal vijf jaar gevangenisstraf riskeren. "Het gebruik van noodbevoegdheden om bezuinigingsbeleid door te drukken is onacceptabel", aldus ETUC-secretaris-generaal Bernadette Ségol.