Stakende buschauffeurs Athene trotseren noodwet

Buschauffeurs in Athene trotseren de vorige week afgekondigde noodwet en weigeren weer aan het werk te gaan. Hun vakbond zet zijn verboden estafettestaking tegen een salarisverlaging voort.

Trolleybusbestuurders en spoorwegpersoneel in de Griekse hoofdstad zijn wel voor de druk van de regering gezwicht. Die beval vorige week een burgermobilisatie, een maatregel die normaliter slechts uit de kast wordt getrokken in tijden van oorlog of nationale rampen. Sinds de noodwet hangt koppige stakers strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

"Deze mobilisatietactiek, om ons te chanteren, zal niet slagen", zei vakbondsleider Leonidas Skoulas namens de stakende busbestuurders. "We staan voortdurend klaar om een gelijkwaardig gesprek met de regering aan te gaan."

Werknemers van het Griekse staatselektriciteitsbedrijf hebben voor donderdag een 24-uursstaking aangekondigd. Ook andere ambtenaren leggen die dag het werk neer.

Griekenland bezuinigt onder druk van schuldeisers streng op de salarissen van overheidspersoneel. Het inkomen van sommige ambtenaren is al gehalveerd, en er staan al weer nieuwe bezuinigingen op stapel. Zelfs topdiplomaten, legerofficieren en hoogleraren moeten inmiddels rondkomen van een maandsalaris van minder dan tweeduizend euro.


Stakende buschauffeurs Athene trotseren noodwet (Foto: Novum)