FNV: kabinet frustreert sociaal overleg

Het kabinet houdt zich niet aan de afspraken in het overleg met werkgevers en vakcentrale FNV over een sociaal akkoord. Ingrepen in de woningmarkt en de AOW worden zonder overleg doorgezet, zegt voorzitter van FNV Ton Heerts maandag in de Volkskrant. Volgens hem heeft overleg zo geen enkele zin.

Heerts verwijt het kabinet 'daadkracht zonder draagvlak'. "Het is heel stoer allemaal, maar het is te omvangrijk, te desastreus. Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen. Dat frustreert het overleg enorm."

Heerts voelt zich niet serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen. Hij noemt als voorbeeld dat het kabinet de AOW-leeftijd versneld omhoog brengt en dat er alleen voor een kleine groep een overbrugging komt van het AOW-gat. Ook hekelt Heerts het hypotheekbeleid van minister van Wonen Stef Blok (VVD).

Volgens de FNV is het nu noodzaak om het vertrouwen te herstellen en zo de economie weer vlot te trekken. "Maar op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe."