Burgemeester doet beroep op ouders 'schoppers'

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel wil dat de ouders van vijf Belgische mishandelingsverdachten hun kinderen aanmoedigen zich te laten uitleveren. Dat zei de burgemeester zondagmiddag tijdens een muzikale manifestatie tegen geweld in Eindhoven.

Drie andere verdachten zitten in Nederland in de cel, hun voorarrest werd vrijdag verlengd. Twee van hen worden beschuldigd van poging tot doodslag na de zware mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven op 4 januari.

De ouders van de andere vijf moeten hun kinderen 'bij de kladden pakken' en aanzetten zich te laten uitleveren aan Nederland, zei de burgemeester volgens Omroep Brabant. Het vijftal, in de leeftijd van 17 tot 19 jaar, meldde zich donderdag bij de Belgische politie en werd gevraagd zich in Nederland te laten berechten, maar stemde niet in met een uitlevering.

De overlevering aan Nederland verloopt volgens 'normale procedures', liet de persrechter in Turnhout toen weten. De raadkamer van de rechtbank in Turnhout moet nu een besluit nemen, maar wanneer dat gebeurt is onbekend. Het vijftal werd vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten.

De beelden van de brute mishandeling zorgden vorige week voor veel ophef. Nadat een foto van de acht op internet was gepubliceerd, meldden de acht verdachten zich bij de politie.