Afrikaanse top in teken van Mali

Afrikaanse leiders zijn zondag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gearriveerd voor een top waarop met name zal worden gesproken over het conflict in Mali. Een andere kwestie die aan bod zal komen is het territoriale geschil tussen Sudan en Zuid-Sudan.

Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon voegde zich bij de leiders in Addis Abeba, waar de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn het stokje van het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie overnam van president Yayi Boni van Benin.

De Afrikaanse Unie wil, in lijn met een resolutie van de VN, een troepenmacht naar Mali sturen om de islamitische rebellenbewegingen die in het noorden van het land aan de macht zijn te verdrijven. "We zijn vastberaden te doen wat we kunnen om het volk van Mali in deze tijden bij te staan", zei Ban.

De leiders hopen op de top spijkers met koppen te slaan en een AU-troepenmacht op poten te zetten. Verscheidene Afrikaanse landen hebben al militairen toegezegd. Dinsdag hoopt de Unie op een conferentie geld in te zamelen voor de interventie in Mali.

Ondertussen hoopt de AU ook tot een oplossing te komen voor conflicten in andere Afrikaanse landen. Ban drong er bij Sudan en Zuid-Sudan op aan nieuwe gesprekken aan te gaan en een oplossing te vinden voor de 'gevaarlijke humanitaire situatie in Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl'. De voormalige Zuid-Afrikaanse leider Thabo Mbeki bemiddelt ondertussen voor een oplossing van het grensgeschil in de regio Abyei.