Nederlandse Patriots operationeel in Turkije

De eerste Nederlandse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië zijn operationeel. Dat heeft de NAVO zaterdag bekendgemaakt.

De Nederlandse raketsystemen beschermen de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Adana ligt op 120 kilometer van de grens. Duitsland en de Verenigde Staten leveren ook Patriots.

Dinsdag werden de raketsystemen gelost in de haven van Iskenderun, nadat ze zo'n twee weken geleden op transport naar de Zuid-Turkse plaats waren gezet. Zo'n 270 Nederlandse militairen vertrokken maandagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije, waar ze later op de dag aankwamen.

Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. De Patriots werden naar Turkije gestuurd omdat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie zijn geraamd op 42 miljoen euro. Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije.