Beatrix noemt dood Dolmatov tragedie

De dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov is een 'grote tragedie'. Dat zei koningin Beatrix tegenover de NOS in Singapore, waar de koningin een staatsbezoek aflegt. Ze sprak van een trieste en ingewikkelde zaak.

Dolmatov werd werd donderdagochtend vroeg dood gevonden in het detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.

De 53-jarige Dolmatov was een ingenieur die manager was bij een bedrijf dat raketten maakt. Hij was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland en werd op 6 mei samen met honderden anderen opgepakt tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin. Op 9 juni kwam hij naar Nederland.

De moeder van Dolmatov schreef een brief aan Beatrix waarin ze opheldering vraagt over de dood van haar zoon. De koningin zei tegen de NOS dat ze kennis heeft genomen van de brief. Inhoudelijk wilde ze niet op de zaak ingaan. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de oppositieactivist.