Advocaat: onvoldoende bewijs verdachten Kunsthal

De Roemeense justitie heeft onvoldoende bewijs om de drie gearresteerde verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal te vervolgen. Dat stelt de advocaat van de drie mannen vrijdag. Een rechtbank in Boekarest bepaalde vrijdag dat de verdachten in hechtenis moeten blijven tot een onderzoek is afgerond.

Er is volgens advocaat Doina Lupu geen bewijs dat de mannen deel uitmaakten van een criminele bende. Ze drong erop aan dat haar cliënten niet worden overgeleverd aan Nederland. "De arrestaties zijn gedaan op basis van aannames en eenvoudige verklaringen en dat is niet genoeg." Of de verdachten werden uitgeleverd is niet bekend.

De Roemenen worden verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof op 16 oktober in Rotterdam. Bij de kunstroof werden in twee minuten zeven schilderijen van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud buitgemaakt.

Eerder vrijdag meldde de Roemeense tv-zender Antena 3 dat een welgestelde Roemeense zakenman enkele van de zeven gestolen schilderijen aangeboden had gekregen. Hij zou van de aankoop hebben afgezien omdat hij de zaak niet vertrouwde.

Volgens het Roemeense persbureau Mediafax hebben de verdachten overwogen de doeken te verbranden. Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd, is onbekend. De doeken zijn nog spoorloos.


Advocaat: onvoldoende bewijs verdachten Kunsthal (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum