Pinpas vaker getrokken, vooral voor kleine bedragen

Nederlandse consumenten hebben het afgelopen jaar vaker met hun pinpas betaald dan ooit. Het aantal transacties steeg met 8,3 procent ten opzichte van 2011 tot 2,474 miljard. Vooral kleine bedragen werden vaker gepind. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland vrijdag bekendgemaakt.

Bedragen tot tien euro werden 778 keer gepind, een stijging van 16,5 procent. Kleine bedragen worden nu ruim drie op de tien keer met pin betaald. Door het grotere aandeel kleine pinbetalingen daalde het gemiddelde gepinde bedrag van bijna 36 euro in 2011 tot 34,08 euro afgelopen jaar.

De cijfers over 2012 betreffen pinbetalingen met de systemen Maestro en V-Pay, met de chip op de pinpas. Sinds 1 januari vorig jaar moeten winkeliers werken met dit 'nieuwe pinnen' in plaats van met de magneetstrip van het oude pinsysteem.

Eerder deze week berichtte De Nederlandsche Bank dat mede door de introductie van de chip het aantal pinbetalingen over de grens flink is toegenomen. Europese landen hebben afgesproken dat op termijn deze chip overal moeten werken.


Pinpas vaker getrokken, vooral voor kleine bedragen (Foto: Novum)