Gemalen zondag weer aan om dooi

Gemalen in Groningen gaan vanaf zondag weer volop draaien. Omdat vanaf dan dooi is voorspeld, moeten de gemalen weer aan om wateroverlast te voorkomen. Dat meldt het Waterschap Noorderzijlvest donderdag. Ook in Drenthe worden de gemalen langzaam weer opgestart zodra het gaat dooien.

De komende dagen worden in Groningen alvast voorbereidingen getroffen om de gemalen weer aan te zetten. Zo worden vastgevroren gemalen ijsvrij gemaakt en voorzichtig opgestart. Ook gaan ploegen van het waterschap op pad om te kijken in welke gebieden het waterpeil het meeste is gestegen. Het vaarverbod op de vaarwegen blijft voorlopig nog van kracht.

De gemalen in Drenthe gaan automatisch harder als er meer waterafvoer komt, laat het Waterschap Hunze en Aa's weten. De gemalen in Drenthe zijn deze winter nooit helemaal uit geweest. Of ook de gemalen in Friesland weer gaan draaien als de dooi intreedt, is niet bekend.

Gemalen in onder meer Groningen, Friesland en Zeeland werden de afgelopen tijd stopgezet om de ijsgroei te bevorderen in de hoop op schaatspret.