Nog enkele dagen vorst, dooifront in aantocht

Schaatsliefhebbers rest nog slechts enkele dagen om de ijzers onder te binden. Zondag trekt een dooifront Nederland binnen, dat gepaard gaat met sneeuw, regen en mogelijk ijzel. Dat meldt weerplaza.nl donderdag,

De komende dagen blijft het wel vriezen. De weersomstandigheden tijdens de eerste officiële toertocht die deze winter wordt verreden, de Vijfmerentocht bij Giethoorn, zijn ideaal. Het is donderdag vrijwel windstil, de temperatuur ligt 's ochtends tussen de -5 en -8 en 's middags op -3. Verder zijn er veel wolkenvelden, maar de zon kan ook enige tijd doorbreken.

Vrijdag wordt op het Veluwemeer het NK marathon op natuurijs verreden. De omstandigheden zijn dan gelijk aan die van donderdag, al kan de temperatuur iets lager liggen. Zaterdag is naar alle waarschijnlijkheid de laatste schaatsdag. De wisselvalligheid die zondag intreedt houdt meerdere dagen aan en veroorzaakt veel wind en regen. De temperatuur loopt dinsdag en woensdag op naar 4 tot 8 graden.

Schaatsers in de omgeving van Meppel wordt donderdag overigens afgeraden om het ijs op te gaan. Door een storing aan een sluisdeur is woensdagnacht het waterpeil gezakt, waardoor het betreden van het ijs zeer gevaarlijk kan zijn, zo waarschuwt waterschap Reest en Wieden.