Kale Chávez niet gefotografeerd bij behandeling

De krant El País heeft donderdag een foto gepubliceerd van een kale Venezolaanse president Hugo Chávez. Op de foto is te zien hoe hij behandeld wordt en een slangetje in zijn mond heeft.

Het is de eerste foto van Chávez sinds hij half december naar Cuba vertrok om daar behandeld te worden tegen kanker. De close-up is van slechte kwaliteit en werd volgens de krant "een paar dagen geleden" genomen.

Bij de afbeelding staat geen fotograaf vermeld. De krant kon naar eigen zeggen "niet verifiëren onder welke omstandigheden de foto is gemaakt, op welk tijdstip en op welke locatie. Het Cubaanse politieke beleid en de informatiebeperkingen die het regime heeft opgelegd, maakten dat onmogelijk".

Update 10:30u
De foto blijkt niet van Hugo Chavez te zijn, maar van een andere persoon. El Pais heeft toegegeven dat het een onjuiste afbeelding heeft gebruikt. Ze hebben het drukken en de verspreiding van hun papieren krant stopgezet, en ook hun elektronische krant is offline gehaald. De uitgever gaat een nieuwe versie drukken en verspreiden, zonder de foto.

Kale Chávez gefotografeerd bij behandeling
Kale Chávez gefotografeerd bij behandeling (Foto: ANP)