[AO] Federer knokt zich langs Tsonga

Roger Federer heeft zich na een zwaar bevochten duel geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De Zwitserse nummer twee van de plaatsingslijst versloeg na ruim drieënhalf uur de  zevende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga. Het werd 7-6 (4), 4-6, 7-6 (4), 3-6 en 6-3. 

Federer kreeg voor het eerst dit toernooi een break te verwerken. Hij pakte echter ook zelf een break, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Hierin was de Zwitser de sterkste. Tsonga brak in de zevende game van de tweede set en gaf die voorsprong niet meer weg. De derde set ging met dezelfde uitslag als de eerste set naar Federer. In het vierde bedrijf was Tsonga met 6-3 de sterkte. In de beslissende vijfde set maakte Federer het verschil. De viervoudig winnaar in Melbourne zag Tsonga meer fouten maken en op zijn benutte zijn vijfde matchpoint om bij de laatste vier te komen.

Het is de tiende keer op rij dat Federer de halve finale heeft gehaald in Melbourne. In die ronde  treft hij de Schot Andy Murray die eenvoudig afrekende met de Fransman Jeremy Chardy.