Brein en het OM vangen bot

Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland die volgens stichting Brein 5000 e-books verspreidde via bittorrent is hiervoor niet veroordeeld. De rechter verklaarde de zaak niet-ontvankelijk nadat de verdediging zich beriep op de zogenoemde aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM), over hoe te handelen bij auteursrechtenschending. Dat meldt Tweakers.net.

In de aanwijzing zegt het OM civielrechtelijke handhaving na te streven en daarvan mag het OM niet zonder meer afwijken. De zaak werd gestart nadat stichting Brein aangifte deed. Deze vangt nu dus bot bij de rechter.

Het is niet de eerste keer dat het OM hard faalt nadat zij zich inliet met de graaiers van Brein. In een eerdere zaak kreeg het OM flink op de kop van een rechter die vond dat het OM buiten haar boekje was gegaan door zogenaamd en onrechtmatig verkregen 'bewijs' te gebruiken. Het OM had zich volgens de rechter daarbij 'voor het karretje van Brein laten spannen'.

Of het OM in beroep gaat tegen de uitspraak is niet bekend. Brein was, zoals gebruikelijk als zij een zaak verliezen, niet bereikbaar voor commentaar.