Heath Ledger vijf jaar dood

Het is dinsdag vijf jaar geleden dat Heath Ledger op 28-jarige leeftijd overleed. De Australische acteur werd in januari 2008 dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Hij was net klaar met de opnames van The Dark Knight, waarin hij The Joker speelde. Ledger overleed aan een overdosis medicijnen die hij op doktersvoorschrift had gekregen.

Al langere tijd gingen geruchten dat Ledger drugs gebruikte. Kort na zijn overlijden verscheen een filmpje waarop te zien was hoe de acteur een feestje bijwoonde, waarbij de andere aanwezigen cocaïne snoven. Ledger vertelt dat hij jarenlang flink hasj rookte, wat de geruchten over zijn eigen drugsgebruik alleen maar aanwakkerde.

Ledger brak in 1999 door met zijn rol in 10 Things I Hate About You. Het jaar erop was hij te zien als de zoon van Mel Gibson in The Patriot, in 2001 in Monster's Ball. De daaropvolgende jaren had hij hoofdrollen in onder meer Ned Kelly, Lords of Dogtown en The Brothers Grimm.

Het was zijn rol in het drama Brokeback Mountain uit 2005 die voor grote opschudding zorgde. Als de homoseksuele cowboy Ennis Del Mar kreeg hij in de film een heimelijke relatie met het personage van Jake Gyllenhaal. Niet alleen ging de film openlijk over homoseksualiteit, het waren ook nog eens twee noeste cowboys die met elkaar de liefde bedreven.

De Batman-film The Dark Knight verscheen in de zomer van 2008 in de bioscopen. Meteen na de eerste vertoningen werd Ledgers vertolking van The Joker legendarisch genoemd. Het verraste dan ook niemand toen hij voor de rol van de verknipte schurk een postume Oscarnominatie kreeg en deze in januari het jaar erop ook won. Met een emotionele toespraak nam Ledgers vader de prijs namens zijn zoon in ontvangst.

In 2009 verscheen ook het psychedelische The Imaginarium of Doctor Parnassus, de laatste film waaraan Ledger had meegewerkt. De opnames waren nog niet afgerond toen Ledger stierf, waardoor regisseur Terry Gilliam met een flink probleem zat. Hij kwam echter met een radicale oplossing.

In de film reist de hoofdpersoon via een magische spiegel naar drie droomwerelden. Gelukkig waren alle scènes in de 'gewone wereld' al met Ledger geschoten. Gilliam besloot voor elk van de drie droomwerelden een andere acteur te casten. Niemand minder dan Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law tekenden voor de rollen, mede uit respect voor hun overleden collega.

In 2004 maakte Ledger kennis met actrice Michelle Williams, zijn tegenspeelster in Brokeback Mountain. Nog tijdens de opnames kregen de twee een relatie en het jaar erop beviel Willams van hun dochter, Matilda Rose. De twee gingen in 2007 uit elkaar.

Ledger werd op 9 februari 2008 gecremeerd. Zijn urn werd in een graf geplaatst op het kerkhof van Karrakatta, een voorstad van Perth, naast het graf van twee van zijn grootouders.


Heath Ledger vijf jaar dood (Foto: Novum)