'Betaal klimaatbeleid met privaat geld'

Overheden kunnen private partijen prikkelen om het merendeel van het klimaatbeleid te betalen. Bedrijven en investeerders kunnen 570 miljard dollar (428 miljard euro) van de benodigde zevenhonderd miljard dollar op tafel leggen. Dat stelt het World Economic Forum (WEF) maandag in een rapport.

Volgens het WEF is er jaarlijks zevenhonderd miljard dollar nodig om de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden te laten stijgen. Het geld zou onder meer in energiebesparende maatregelen en duurzame energie moeten worden gestoken. Voor het bedrijfsleven kunnen veel van deze investeringen rendabel worden als de overheid er ook geld in stopt, stelt het WEF.

De overheid kan bijvoorbeeld subsidie verstrekken, of een garantie afgeven op een lening. Volgens het WEF kan een dollar aan publiek geld in klimaatbeleid via een hefboomwerking vaak vijf dollar aan privaat geld aantrekken. Om het benodigde geld geld uit de private sector te krijgen, is het volgens de onderzoekers nodig om wereldwijd het overheidsbudget om klimaatverandering tegen te verhogen met 36 miljard dollar tot 132 miljard dollar.

De onderzoekers stellen dat als overheden het geld niet uittrekken voor klimaatbeleid, de kosten van klimaatverandering voor de economie verder zullen toenemen. Zij wijzen er op dat de Verenigde Staten vorig jaar 110 miljard dollar kwijt waren aan de gevolgen van natuurrampen, waaronder de orkaan Sandy. Bij een stijging van de temperatuur zouden er meer natuurrampen komen.

Het WEF-rapport becijfert de huidige kosten van klimaatverandering op 1,2 biljoen dollar, 1,6 procent van de wereldeconomie. In 2030 zouden die kosten als percentage van de economie verdubbeld zijn tot 3,2 procent. Vooral de minst ontwikkelde landen zouden de kosten fors zien toenemen tot elf procent van hun bruto binnenlands product.