'Aanslag op Dogan was nep'

De aanslag op de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan leek wel een fragment uit een film. Terwijl hij op het podium stond te speechen, kwam een in het zwart geklede man het podium op, en richtte van dichtbij een wapen op hem. Het enige dat een gewisse dood in de weg stond, was dat het wapen niet af ging.

Maar het blijkt een stuk uit een M. Night Shyamalan-film te zijn, want er zit een enorme twist in: Dogan is nooit in levensgevaar geweest. Het wapen bleek een gasgeweer te zijn, gevuld met pepperspray. Er zaten wel twee patronen in, maar dat waren beide losse flodders die voor een knal moesten zorgen.

De dader, de etnische Turk Oktai Enimehmedov, blijkt voor zijn vertrek een briefje voor zijn moeder te hebben achtergelaten waarin hij zegt Dogan niet te willen doden, maar alleen aan te willen tonen dat de politicus niet onaantastbaar is. De politie zegt dat Enimehmedov, een notoire veelpleger die onder meer opgepakt is voor geweld en drugs, alleen heeft gehandeld.

Er zingen echter ook geruchten rond. Zo vinden sommigen het raar dat de Turk Enimehmedov de leider wilde doden van een partij die veel aanhangers onder moslims heeft, waaronder Turken. Deze sceptici beweren dat de aanslag een publiciteitsstunt was om de wankelende partij een boost te geven.

"Het lijkt dat het een behoorlijk kunstmatige poging was om hun partij als slachtoffer af te schilderen, om hun aanhangers te mobiliseren, om hun lijn te versterken," zegt Ivan Dikov, redacteur van Sofia News Agency. Hij wijst erop dat Dogan en zijn partij, Beweging voor Rechten en Vrijheden, beide geplaagd wordt door schandalen. De Bulgaarse premier Boyko Borisov zegt anderzijds dat het 'waarschijnlijk niet in scène is gezet'.

De zaak krijgt in Bulgarije buitengewoon veel aandacht, vooral omdat Oktai's broer Metin een nationale bekendheid is. Hij schoot in 2007 de hoofdvogel in de tv-show 'Dance With Me'.