Draagmoeder voor Neanderthaler gezocht

Het krijgen van een baby is altijd een speciale gebeurtenis. Maar volgens een geneticus kan één vrouw in de nabije toekomst een wel heel speciale geboorte tegemoet zien: ze zou een Neanderthaler baren.

Geneticus George Church heeft tegenover Der Spiegel beweerd dat het niet lang meer zal duren voordat een mensenvrouw de eerste Neanderthaler zou baren die in zo'n 30.000 jaar is geboren. Church zei in 2009, toen het genoom van de Neanderthaler werd ontdekt, al dat het misschien eens mogelijk zou zijn om een Neanderthaler te klonen.

Nu zijn we volgens Church al een stuk dichterbij gekomen. Hij wil, zodra hij het DNA van de Neanderthaler volledig in kaart heeft gebracht, het op kunstmatige manier hercreëren. Dat DNA zou hij in een stamcel injecteren, en van daar gaat het hetzelfde als bij reageerbuisbaby's. De cel wordt opgekweekt tot een embryo, en dan geïmplanteerd bij een heel dappere vrouw.

Dat het, hoewel het nu nog toekomstmuziek is, niet zo ondenkbaar is, bewijst een experiment uit 2009. Toen werd een bucardo, een uitgestorven Spaanse versie van de ibex, op een gelijkende manier gekloond en geboren. Het dier werd levend geboren, maar stierf al snel aan ademhalingsproblemen. Toch gaf het wetenschappers een goede indicatie dat het mogelijk zou zijn om uitgestorven dieren te klonen.

Sommige mensen hebben lelijkere kinderen (Foto: Stefan Schaar)Sommige mensen hebben lelijkere kinderen... (Foto: Stefan Schaar)