'Snel alternatief voor Fyra'

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS voor het einde van de maand met een plan komen voor een alternatief voor de Fyra. Ook wil ze op korte termijn een grondige evaluatie van beide vervoerders over hoe het zover heeft kunnen komen.

Volgens Mansveld is het nu aan de vervoerders om snel met een goede oplossing te komen voor het probleem. "Ik wil dan ook van de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische vervoerder NMBS weten welke permanente oplossing zij voor ogen hebben om uiteindelijk aan de eisen uit de concessie te voldoen en wanneer zij deze oplossing denken te bieden", laat ze zondag in een verklaring weten.

Mansveld wil dat reizigers verder een goed alternatief krijgen om tussen Nederland en België te reizen. De alternatieve treindienst zou moeten rijden totdat de Fyra weer voldoende betrouwbaar is. De staatssecretaris stuurt maandag een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen onvoldoende bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.


Mansveld wil op korte termijn alternatief voor Fyra (Foto: Novum)