Straf voor 'sla ze zoon!'

Een 48-jarige vader van een gepeste jongen uit Groningen heeft een werkstraf van 100 uur en een boete van 300 euro gekregen omdat hij zijn zoon had gezegd voor zichzelf op te komen. Hij zocht met de jongen de kwelgeesten op, en zei hem dat hij de pestkoppen een klap moest geven.

De man, die alleen bekend staat als Henk K., had al eerder meegemaakt dat een van z'n kinderen werd gepest. Z'n oudste zoon werd enkele jaren vreselijk gepest. De jongen bleef zwijgen, totdat er brandwonden van uitgedrukte sigaretten in z'n nek werden ontdekt.

Toen Henk er op een dag achter kwam dat z'n jongste zoon, Rick, op straat geslagen was, werd hij bang dat ook diens leven door pesten verwoest zou worden. Vandaar dat hij direct maatregelen nam: hij ging met de jongen de straat op, en zocht de pestkoppen op.

Zodra ze de daders hadden gevonden, zei Henk tegen Rick: "Sla hem op zijn neus. Niet op zijn hoofd. Sla hem maar dood." De jongen gehoorzaamde, en sloeg erop los, terwijl zijn vader stond toe te kijken. Pas toen Henk zelf werd uitgescholden, gaf hij een van de pestkoppen een kopstoot.

Henk werd gearresteerd en zat twee dagen in de cel. Tijdens de rechtszaak werd hem verweten dat hij gefaald heeft als mens en als opvoeder door zijn zoon zo 'aan te hitsen'. Het OM stelde een celstraf gerechtvaardigd te vinden.

Echter, omdat Henk nooit eerder voor de rechtbank had gestaan en geen baat zou hebben bij een celstraf, eiste het OM 100 uur werkstraf en een schadevergoeding van 300 euro voor het slachtoffer. Het OM gaf toe dat het om een unieke zaak ging, omdat men op zoek moest naar de grenzen van het toelaatbare bij het weerbaar maken van kinderen.