Al 1300 meldingen bij koopkrachtmeldpunt 50Plus

Bij het meldpunt van 50Plus waar ouderen hun koopkrachtverlies kunnen aangeven zijn in twee dagen tijd al dertienhonderd meldingen binnengekomen. Dat zei fractievoorzitter Henk Krol in Eva Jinek op Zondag.

Het aantal meldingen gaat volgens Krol nog sterk stijgen omdat voor veel mensen pas volgende week duidelijk wordt wat hun koopkrachtverlies is. Met de cijfers uit het meldpunt wil hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) 'om de oren slaan'.

Dat kan ook met slechts twee zetels in de Kamer, stelde Krol. Hij wees erop dat zijn partij in de peilingen al hoger staat en sprak van hetzelfde effect als de Partij voor de Dieren heeft gehad. 'Er is nog nooit zo veel over ouderen gesproken als nu en dat is keihard nodig.' Asscher zou teveel uitgaan van gemiddeldes van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 'Veel ouderen worden in die cijfers rijk gerekend omdat ze met hun spaarcenten een huis hebben gekocht. Maar dat kun je niet eten en een huis raak je nu niet kwijt. Op papier hebben deze mensen gemiddeld genomen wel geld, maar je moet naar de individuele gevallen in de praktijk kijken', zei Krol.

Dat mensen er in een crisis op achteruitgaan is volgens Krol onvermijdelijk. 'Maar iedereen moet evenveel achteruit gaan, je moet niet die ene groep pakken die het zwakst is en waar het het moeilijkst mee gaat, die meer heeft bijgedragen dan wie dan ook.'