Surinaamse oppositie flirt met Desi Bouterse

De grootste oppositiepartij van Suriname, de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), sluit een toekomstige samenwerking met Desi Bouterse niet uit. Dat bleek zaterdag op een zogenoemd 'toekomstcongres' van de VHP in Paramaribo, dat door president Bouterse geopend werd.

Het geflirt met de oppositiepartij is opvallend. De oppositiepartij wordt momenteel geleid door Chandrikapersad Santokhi, in een vorig leven minister van Justitie. In die hoedanigheid ontpopte hij zich tot motor van het Decembermoordenproces. Tot grote woede van hoofdverdachte Bouterse, die Santokhi op partijpodia toen smalend 'sheriff' noemde.

Nu willen beide voormalige rivalen de handen in elkaar slaan. 'In het belang van Suriname', zo klonk het zaterdag op het toekomstcongres 'Vision 2030'. "We kunnen blijven vallen over personen, of werken aan de toekomst van dit land. In 2030 zal de volgende generatie aan zet zijn. Zij mag het slachtoffer niet worden van onze meningsverschillen", zei Santokhi, die verklaarde heel ingenomen te zijn met de aanwezigheid van Bouterse. Wel beklemtoonde de ex-minister het belang van een goede rechtsstaat.

In zijn toespraak had Desi Bouterse het vooral over het belang van onderwijs, natuurbehoud en de ontwikkeling van een eigen productiesector. "Onderling moeten we steeds weer concluderen dat onze doelen niet ver uit elkaar liggen. Vaak maken we enkel deel uit van een andere politieke partij. We moeten onze verschillen ondergeschikt maken aan het algemeen belang."

De volgende parlementsverkiezingen staan gepland voor 2015. President Bouterse, sinds 2010 aan de macht, liet reeds meermaals verstaan ontevreden te zijn over zijn huidige coalitiepartners.