Otter duikt op in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen in Flevoland is voor het eerst een otter gezien. Boswachters filmden het dier, dat op eigen kracht de weg naar het natuurgebied heeft gevonden, deze week en zijn blij met de komst van de otter. Staatsbosbeheer ziet de komst als een compliment voor de waterkwaliteit in het gebied.

Boswachters vermoedden al dat er een otter in het gebied was, omdat ze voor de kerst uitwerpselen en andere sporen hadden gevonden. Volgens Staatsbosbeheer komt het dier vermoedelijk uit de Weerribben, een natuurgebied in Overijssel waar tien jaar geleden otters zijn uitgezet.

Otters stierven ongeveer vijftig jaar geleden uit in het rivierengebied. In de moerasgebieden van Noordwest-Overijssel en Friesland hielden ze het een paar decennia langer vol, maar ook daar redden ze het uiteindelijk niet. In 2002 werden in Overijssel en Friesland weer otters uitgezet. Momenteel leven er in Nederland ongeveer zestig otters, waarvan de meeste in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. Verspreid door het land leeft een aantal individuele dieren.